Ordensregler for Sandbekken 2 BRL
Innhold:
- Formål og definisjoner
2. Generelle regler
3. Ro og orden
4. Renhold – indre orden
5. Postkasser og oppslagstavler
6. Fellesvaskeri
7. Bad, kjøkken, VVS, Fjernvarme
8. Lagring i fellesareal
9. Balkonger/fasade
10. Uteareal – ytre orden
11. HMS, vedlikehold og oppussing
12. Dyrehold
13. Parkering
- 1. Formål og definisjoner
Ordensreglenes formål er å legge til rette for et godt bomiljø.
Reglene tar sikte på å fremme både trivsel, helse, sikkerhet og miljø i borettslaget.
Det er i alles interesse at beboerne tar nødvendige hensyn til hverandre, og respekterer hverandres behov, arbeidsro og hvile slik at ingen blir skadelidende på grunn av en beboers opptreden.
Sandbekken 2 BRL eies av andelseierne, og det er beboerne som må dekke alle utgifter i borettslaget via fellesutgiftene
(«husleien»). Ordensreglene skal legge til rette for å holde utgiftene nede.
Noen definisjoner:
- Andel: eierandel i Borettslaget, med enerett for eieren(e) til å bruke en bestemt bruksenhet i eiendommen. Andelsnummeret er et 3 sifret nummer fra 131 til 286.
- Bruksenhet: Et avgrenset areal i Borettslaget som andelseier har enerett til å bruke til bolig eller annet formål. En bruksenhet består av en hoveddel og kan også ha tilleggsdeler.
- Bruksenhetens hoveddel: en sammenhengende og klart avgrenset del av en bygning, med egen inngang. (Leilighet)
- Bruksenhetens tilleggsdel: De delene av bruksenheten som ikke er hoveddel. (Boder, parkeringsplass)
- Fellesareal: de delene av eiendommen som ikke inngår i bruksenheten. Her gjelder dette både inne og utvendige areal.
- Bruksenhetsnummer (bolignummer): Unik adresse til hver enkelt bruksenhet (leilighet). I tillegg til vei og gateadresse består denne av en bokstav og 4 siffer. I Sandbekken 2 BRL vil bokstaven alltid være H for hovedetasje. De 2 første tallene viser hvilken etasje bruksenheten ligger i, og de to siste viser hvordan bruksenheten ligger i forhold til trappen.
- Generelle regler
Ordensreglene gjelder for alle som oppholder seg i borettslaget. Andelseier er pliktig til å sette seg inn i, og følge de gjeldene retningslinjer og ordensregler, og for at eventuelle husstandsmedlemmer, besøkende og leietakere gjøres kjent med og overholder dem.
Ordensreglene gjelder ved siden av borettslagets vedtekter.
Styret vedtar og administrerer ordensreglene. Generalforsamlingen kan instruere endringer av ordensreglene.
Styret behandler klager på brudd på ordensreglene. Enhver klage må være skriftlig. Anonyme klager blir forkastet.
Meldinger fra styret i borettslaget til andelseiere/beboere ved rundskriv gjelder på samme vis som ordensreglene. Beboere er pliktig til å lese og rette seg etter den informasjon som blir levert ut av styret.
Bruk av fellesareal og bolig må ikke på en urimelig eller unødvendig måte være til skade eller ulempe for andre beboere i borettslaget.
Andelseiere kan bli erstatningspliktige ovenfor borettslaget for skader som oppstår som følge av brudd på ordensreglene eller annen mangel på aktsomhet.
Mislighold av ordensreglene kan medføre oppsigelse av eierforholdet. JFR PKT 6-1 i vedtektene.
- Ro og orden
Mellom klokken 22.00 og 07.00 skal det normalt være ro i leilighetene og oppgangene. I dette tidsrommet skal lydnivået være dempet, og sentrifugering av klær og lignende vil således ikke være tillatt. Dette gjelder også verandaene og uteområdene nærmest blokkene. Spesielt støyende gjøremål (snekring, boring, høy musikk, og lignende) er ikke tillatt på søndager og andre helligdager, og etter kl. 20.00 på hverdager, og etter kl. 18.00 på lørdager.
Tidspunkt for når det skal være ro, gjelder også ved fest/sammenkomster i borettslaget.
Det er ikke tillatt med musikk og sangundervisning i leilighetene, uten samtykke fra styret og naboer i samme oppgang og nabooppganger.
Kjøring opp til blokkene bør begrenses til et minimum, og skal unngås i tidsrommet det skal være ro.
Det er ikke tillatt med tomgangskjøring foran blokkene.
Se også punkt 11. HMS, vedlikehold og oppussing
- Renhold – indre orden
Renhold i trapperom/trappoppganger utføres av innleid byrå.
De som benytter seg av fellesareal, er også pliktig til å ta sin del av renholdet av disse. Dette gjelder spesielt vaskeri.
Oppgangene er rømningsveier, og skal ikke brukes til unødig oppbevaring. Det er ikke tillatt å henge opp bilder eller annen pynt i oppgangene.
Skotøy, klær, møblement og lignende skal ikke oppbevares i oppgangen eller på trappesats. Dette gjelder likt i alle etasjer.
All søppel og husholdningsavfall pakkes godt inn før det kastes i søppelkontainer, det er ikke tillatt å sette fra seg avfall ved siden av kontainerne. Det er ikke tillatt å sette søppel i fra seg i oppgangen. Dette skal bæres ut og kastes med en gang.
Større gjenstander/større mengder søppel/spesialavfall må beboer levere på godkjent gjenvinningsstasjon.
Se også punkt 8. Lagring i fellesareal.
- Postkasser og oppslagstavler
Postkassene tilhører borettslaget. Det er ikke lov å skrive eller bruke klistremerker, tape eller lignende på disse. Kun originale nei takk til reklame skilt kan brukes. Nei takk til reklameskilt som ikke benyttes, skal settes i postkassen med den mørke siden ut. Nye navneskilt og nei takk til reklame skilt kan bestilles fra Stansefabrikken. Kontaktinformasjon står innvendig i postkassene. Alle postkasser skal være merket med bolignummer.
Oppslagstavlene i hver oppgang tilhører borettslaget. Det skal kun brukes magneter til å henge opp informasjon på disse.
Det er ikke tillatt å henge opp plakater/skriv eller annet på ytterdørene eller på vegger.
- Fellesvaskeri
Dørene til vaskeriet skal være låst utenom den tiden man befinner seg i vaskeriet.
Vasketidene skal respekteres. Dette gjelder både tidspunkt vaskeriet kan benyttes, og vasketider som er ledig. Vasketider følger vasketavlene.
Vaskeriet skal være ryddig og klar til bruk før neste vasketid begynner.
Etter at tørketrommel er benyttet, skal lo fjernes. Tiltetting av lo i tørketrommelen kan føre til brann.
Brukere av fellesvaskeri er pliktig til å følge reglementet som gjelder for dette i den blokka man tilhører. Man må opptrå med varsomhet for ikke å påføre maskinene unødig belastning eller skade. Det blir også forventet at man er med på renhold av vaskeriet, dersom man benytter seg av dette tilbudet.
Barn skal ikke oppholde seg i vaskeriet uten tilsyn av voksen.
Det er forbudt å ta med dyr inn i fellesvaskeriet.
Dersom maskinene på vaskeriet trenger reparasjon, må dette meldes til vaktmester. Eventuelt kan også styret kontaktes.
Vaktmester/styret varsler reparatør.
- Bad, kjøkken, VVS. Fjernvarme
Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner i egen leilighet skal kun kobles til kaldt vann i boligen.
Skal det benyttes tørketrommel, må dette være type kondenstørketrommel. Tørketrommel skal ikke kobles til ventilasjonskanaler.
Andelseier er ansvarlig for vedlikehold av bad/kjøkken/VVS frem til felles soilrør.
Ved oppussing av bad, skal styret informeres skriftlig på forhånd. Dersom man skal endre på rør som tilhører borettslagets vedlikeholds ansvar, så må det minst 1 måned før oppstart av arbeidet søkes tillatelse fra styret om dette (hvis behov for bytte av støpejernsluk må dette spesifiseres.) Borettslaget tilbakebetaler utgifter ved bytte av gammelt støpejernsluk, opp til et maksbeløp bestemt av styret. For å søke refusjon for bytte av støpejernsluk, må man levere kopi av spesifisert kvittering fra autorisert rørlegger, og kravet må fremsettes innen 6 måneder etter utført arbeid.
Alt arbeid knyttet til VVS/bad skal utføres av autorisert fagpersonell, og må kunne dokumenteres.
Ved større vannskader skal vaktmester og styret kontaktes umiddelbart.
Fyring og varmtvann er inkludert i felleskostnadene i borettslaget. Radiatorer og resten av fjernvarme anlegget tilhører borettslaget. Beboere er ansvarlig for å lufte radiatorene ved behov. Det er ikke tillatt å fjerne radiatorer fra leiligheten. Dersom radiatorene midlertidig må demonteres i forbindelse med oppussing, bør dette fortrinnsvis gjøres om sommeren når varmen er avskrudd. Demontering og montering av radiatorer må utføres av autorisert rørlegger, og styret må varsles på forhånd.
Kontakt vaktmester om man trenger hjelp med radiatorene.
Det er ikke tillatt å koble vifter/ventilatorer til ventilasjonskanalene. Kjøkkenventilatoren skal være med kullfilter.
Fett, matolje, kaffegrut og lignende skal ikke tømmes i vask, toalett eller sluk.
Alle rom må holdes såpass oppvarmet at vannet i ledninger og radiatorer ikke fryser.
- Lagring i fellesareal
Utvendig fellesareal skal ikke benyttes til lagring eller hensetning av eiendeler. Lagring av eiendeler i innvendige fellesareal skal godkjennes av styret. Innvendig fellesareal i borettslaget kan kun benyttes til lagring av private eiendeler såfremt dette ikke er til hinder eller ulempe for andre brukere av arealet, eller borettslaget. Elektriske verktøy, sager og lignende skal aldri oppbevares i fellesareal. Det er ikke lov å lagre spesialavfall som for eksempel malingrester, olje med mer i fellesareal. Dette må hver og en oppbevare i egne boder. Enhver lagring må sikre fri ferdsel (det må være passering, dører skal ikke blokkeres osv). Ved lagring i fellesareal, må brannsikkerhet ivaretas. Det er ikke lov å oppbevare brannfarlig gass i borettslaget.
Følgende gjenstander kan lagres i egnet fellesareal uten egen godkjenning av styret:
- Bildekk som er merket med navn (maks 1 sett per parkeringsplass man disponerer i borettslaget)
- Sportsutstyr som er merket med navn (ski, sykler med mer)
- Hagemøbler, redskap og utstyr til uteområder
- Uteleker
All annen lagring i fellesareal kan kun skje etter søknad til styret, for eksempel i forbindelse med oppussing eller flytting. Styret kan gi midlertidig tillatelse til lagring. Dette skal merkes med navn og lagringsdato.
Oppganger skal ikke benyttes til lagring.
- Balkonger/fasade
Det skal ikke utføres endringer på fasadene. Dette inkluderer blant annet maling av vegger på veranda/innglasset balkong. Dette gjelder både permanente og midlertidige endringer.
Gjenstander som lagres på verandaen skal ikke lagres høyere enn vinduene på verandaen.
Kun blomsterkasser godkjent av styret kan benyttes som utvendige blomsterkasser på balkong.
Ved utskifting av persienner skal ny persienne være av samme farge som de originale.
Det er ikke tillatt å bruke gass- eller kullgrill på balkongen.
Blinkende belysning inne og utvendig på balkongen er ikke tillatt.
- Uteareal – Ytre orden
Alle andelseiere er pliktig til å rydde opp etter seg selv, sin familie sine gjester og husdyr. Varme griller/bålpanner og lignende skal ikke hensettes uten tilsyn.
Vern om plener og beplantninger. Det er ikke tillatt å kaste gjenstander fra leilighet ned på bakkeplan.
Gjenstander som skal kastes, skal ikke oppbevares ute. Sneiper/snusposer og annet søppel skal ikke kastes ute. Vis hensyn ved røyking. Røyking inntil blokkene er ikke tillatt.
Hvis man ønsker å endre på uteareal ved blokken må dette diskuteres på blokkmøte. Alle endringer må godkjennes av styret. Beskjæring av busker og lignende kan avtales i hver enkelt blokk.
Det er ikke tillatt å plante svartelistede planter på eiendommen. Svartelistede planter som allerede vokser på eiendommen må fjernes.
Ballspill er kun tillatt på grusplassen. Det er foreldrenes ansvar å påse at barn ikke ødelegger plener og beplantning.
Foreldre er også ansvarlig for å rydde søppel etter egne barn.
Det er ikke tillatt å mate dyr eller fugler på borettslagets områder.
- HMS, vedlikehold og oppussing
Styret er hovedansvarlig for HMS i borettslaget.
Borettslaget er ansvarlig for å skifte ut brannslukkerapparat og røykvarslere etter behov. Disse skal følge leiligheten ved salg. Andelseier er pliktig til å vedlikeholde disse (vende brannslukkerapparat ved behov).
Det er ikke tillatt med utvendig vask av motorkjøretøy eller dekk på borettslagets område.
Alle ytterdører og kjellerdører skal holdes lukket og låst. Ytterdører skal ikke stå åpne uten tilsyn. Alle beboere har et felles ansvar for å hindre uvedkommende tilgang til blokkene.
Alle beboere har ansvar for å melde fra til styret dersom man oppdager noe som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.
Andelseiere er pliktige til å svare på skjema i forbindelse med HMS innen gitte frister.
Styret har hovedansvar for vedlikehold av fellesareal. Beboer har ansvar for vedlikehold egne bruksareal (leilighet + boder). Beboer har også et ansvar for å vise aktsomhet i forhold til bruk av fellesareal, slik at eiendommen ikke påføres unødvendig slitasje eller skade.
Andelseiere er pliktig til å gi nødvendig tilgang til leilighet slik at HMS og/eller vedlikeholds arbeid igangsatt av styret kan utføres. Slikt arbeid skal varsles minst 14 dager i forkant, og normalt ikke utføres i tidsrommet 1.juli – 15. august.
Ved større oppussing av leiligheten bør styret varsles på forhånd. Vis hensyn ovenfor naboer.
- Dyrehold
Det er etter vedtektene ikke tillatt å holde husdyr. Styret kan likevel samtykke til at brukeren av boligen holder dyr dersom gode grunner taler for dette, og dyreholdet ikke er til ulempe for andre brukere av eiendommen. Det må inngås skriftlig kontrakt med styret om dyrehold. Denne må undertegnes av beboer og styret, og overholdes. Styret kan innvilge tillatelse til å holde maksimalt 2 husdyr per andel. Styret behandler klager på dyrehold, og kan tilbakekalle tillatelser om vilkårene i kontrakten blir brutt.
Hunder skal alltid føres i bånd på hele området til borettslaget. Det er ikke tillatt å lufte dyr på borettslagets lekeplasser eller grøntareal.
Ekskrementer fra alle typer husdyr skal fjernes umiddelbart.
Hundeeiere har et ekstra ansvar i forhold til renhold av trappeoppgang på grunn av røyting.
Se eget vedlegg for kontrakt.
- Parkering
Parkering er kun tillatt på plasser reservert for dette. Gjesteparkering er kun for gjester til borettslaget. Biler som disponeres av beboere i borettslaget, kan ikke parkere på gjesteparkeringen.
Kjøring på indre bolig veier bør begrenses til det absolutte minimum.
Ved korte stopp foran blokkene, skal bilen settes slik at den ikke hindrer fri ferdsel.
Styret kan utstede parkeringsbevis utover parkeringsbestemmelsene. Dette må søkes om minst 14 dager i forveien, enten ved lapp i postkassen ved 1F eller på styrets e-post.
Se også eget reglement for parkering.